Uppdatering 2020-2021

Inlägget gjort

Har varit lite bloggtorka här så som det ofta händer. Här en liten uppdatering på vad som hänt ungefär det senaste året.

Målade saker

Taklucka och tak

Skumpan har ju från förra ägaren inget kapell på taket utan ett hårt plexitak med taklucka vid förarplatsen och ett hårt tak av trä över ”sittbrunnen”. De var båda i stort behov av lite ny färg.

Före
Halvvägs
Färdigt

Framluckan

Också framluckan behövde lite uppfräshning.

Nymålad lucka och ännu inte tvättat däck

Akterruffen

Barnens rum hade väntat redan länge på ett nytt lager målfärg.

Före
Efter

BOTTEN

Hade hittils bara målat bottnet här och där men nu behövdes en ordentlig genomgång, ser nog fint ut innan det försvinner under ytan.

Delar som bytts

Plexirutan längs fram

Rutan längs fram har varit sprucken länge. Beställde plexi, drog ut den gamla rutan, ritade av och sågade försiktigt med sticksåg. Väldigt jobbigt som vanligt att få dit listen utan dom riktiga verktygen men det gick till slut.

Sprucket fönster
Gamla rutan gick i två delar när vi tog loss den
Klart och fint

Under vattennivån

Hade lite problem med konstiga ljud i axeln förra sommaren och konstaterade att kanske det skulle vara dags att byta stävlager och axeltätning. I samma veva läste jag om många fall där ljuddämparen efter alla dessa år gett upp och tänkte att den kunde bytas med samma. Också den gamla bottenventilen skulle bytas till en modernare kulventil.

Så här såg det ut innan
Ut med det gamla

Ljuddämpare/vattenlås samt avgasslang

Försökte studera flitigt vad som skulle passa och vad andra Albinister installerat. Valet föll till slut på en VETUS NLPH50. Hade mätt att den borde passa perfekt och läst att den är lätt att installera eftersom dess in- och uttag kan vridas runt för att passa.

För att göra lite av en svanhals mellan ljuddämparen och aktern behövde jag köpa ny avgasslang då den gamla var för kort och också väldigt stel.

Svanhals på gång. Krokar upp slangen i fotändan av stickkojen på babord sida.
VETUS NLPH50
VETUS NLPH50 på plats. Råkade passa perfekt i den gamla ljuddämparens ”ställning”

Bottenventil

Litande inte så mycket på den 50 åriga snurrventilen så den fick försvinna och in med en ny kulventil.

Skönt att få denna bytt. Obs! Vet att man ska ha dubbla slangklämmor men nu rymdes det inte på denna ”nippel”. Får försöka hitta en längre slangkoppling till näst.

Axeltätning

Den gamla axeltätningen var av okänd modell dit man skulle tillsätta fett med spruta, ingen aning hur mycket och hur ofta. Den läckte i varje fall lite hela tiden och som sagt började ett konstigt ljud komma förra sommaren som ökade ju hårdare varv/fart man hade.

Myyyycket fett inne i stävröret
Axeln är lång i en Albin 25
Ny axeltätning av ”Black Jack” modell

Stävlager

Eftersom det var lite oklart var ovannämnda ljud komifrån, fick jag för mig att det också kunde vara stävlagret som behövde bytas. Sagt och gjort, beställde ett ny ”cutlass” version från Albin motor.

Gamla stävlagret
Gamla stävlagret. Slitet? Vet inte.
Nytt och fint!

Åkt sommaren 2020

  • 102 motortimmar
  • 550 sjömil
  • 23 nätter ombord

Dieselbakterie i tanken!

Inlägget gjort

Har länge haft på todo-listan att ta en ordentlig titt in i tanken för att se att den är ren. Fick nu äntligen tag på ett endoskop och kunde till min förfaran se att det på tankbotten låg en stor geléklimp av bakteritillväxt som när som helst kunde lossa och hamna i bränslesystemet.

Urk!

Då gällde bara att få tanken tömd och putsad. Slet med den hem, vilke var lite onödigt jobbigt då jag inte hade tillräckligt med kanistrar att tömma den helt innan flytten.

Äntligen loss!
50 år av smuts som samlats under tanken

Tog alltså hem tanken och tömde ut det sista i kanistrar. I sista kanistern rann det ut alldeles svart gyttja. Sedan spolade jag flera gånger med varmt vatten och högtryckstvätt åt alla håll tills det till slut kom bara rent vatten ut.

För att hinna montera tillbaka samma dag hade jag igång dammsugaren på blåseffekt en halv timme ungefär och blåste in i tanken. Rent och fräsch igen!

Tanken hemma
Torkning pågår med dammsugarens blåsfunktion

Namnet är påklistrat!

Inlägget gjort

Vi har väntat med att klistra upp båtens nya namn Skumpan tills de yttre sidorna på doghouse var spacklat och målat. Äntligen fanns det tid (trodde vi) strax innan sjösättningen. Hann endast med ett lager bottenfärg innan det blev regn och kyla och dags för sjösättning så resterande lager fick göras på sjön. Men bra blev det! Använde grundfärgen Hempel Primer Undercoat white och som topcoat samma som på indre sidan, Hempel Brilliant Gloss off white.

Spackling av hål
Första lagret bottenfärg
Andra lagret bottenfärg och själva topcoat fick läggas på vattnet
Namnet klistrat på!

Båtsommaren 2019

Inlägget gjort

Några utdrag från den fina båtsommaren 2019.

Första turen: 1.6.2019
Sista turen: 28.9.2019
Totala timmar (uppdaterad 7.10.): 80,5
Totala sjömil (uppdaterad 7.10.) : 430

Madrasser

Inlägget gjort

Tygen på båtdynorna var ganska söndrigt och vissa madrasser luktade unket så när vi såg att Ikea hade erbjudande på skumgummimadrasser (34,99€/st) köpte vi 5 st nya och skar ut nya enligt modell från de gamla. Sedan beställde vi 15m tyg från Tyskland och sydde nya överdrag av det.

Brödkniv funkade bra att skära med
Lite fuktskador på de gamla madrasserna…
Provbitar av olika tygalternativ, också en bit av vitt mörkläggningsgardintyg
Gott tips från http://albinpride.blogg.se att använda målartejp som sömnsmån
Lillebror hjälper till att sy sin egen madrass
Färdiga, fräscha madrasser

Toaletten

Inlägget gjort

En bild säger mer än tusen ord.

Den originala väggklädseln hade börjat falla längs hela väggen och var ganska äcklig. Värmaren var installerad i WC:n så att man inte riktigt rymdes in så bra som man kunde ha gjort. Vår tanke var att putsa väggen och flytta värmaren till styrhytten.

Gammal vägklädsel rivs ner
Limresterna putsade med hjälp av värmeblåsare och skrapa

Vi valde också att ta bort de två skrovgenomföringarna i toaletten eftersom vi endast använder Portta Potti pga den närmaste tömningsstationen ligger flera timmar ifrån hemmahamnen. Samtidigt vill vi öka på golvutrymmet eftersom Porta Pottin är ganska stor så vi valde att höja golvet en aning. I utrymmet som bildas under det nya golvet kan man lagra toans kemikalier, motorolja osv.

Det var svårt att få loss de gamla ventilerna och genomförningarna men lite våld (järnsåg och vinkelslip) hjälpte
Skar snittar på yttre sidan av genomförningarna med vinkelslip för att få loss dem
Genomförningarna loss
Slipat runt
Första lagren glasfiber på plats på yttre sidan
Här får epoxyn härda med hjälp av lampa och värmeblåsare
Efter ganska många lager glasfiber (kanske 8 på var sida?) spacklades ytan med mikroglasballonger. Vet inte om det var nödvändigt men gjordes i varje fall.
Till slut på med ren epoxy och sedan bottenfärg på det
Skrovgenomförningarna borttagna, vägg och golv målat, stöd för nya golvet byggt (en hel del stuvutrymme där) och en skiva placerad på väggen för att täcka de stora fyra hålen
Nytt golv lackat och klart. Det går att lyfta hela golvet för att komma åt under

Någon liten hylla behövs nog som förvaring, annors är det ganska så klart!

Doghouse

Inlägget gjort

Det största och synligaste problemet med båten när vi fick den var väggarna och taken i doghouse där färgen hade börjat flagna väldigt mycket.

Babord
Styrbord
Lite fukt har läckt in där elsladdarna till lyktorna går ut

Började med att skrapa bort allt av den gamla färgen som lossnade. Efter det en hel massa slipande, här rekommenderar jag en slipmaskin av modellen ”Mouse” eller liknande, den kommer bra åt i alla rundade hörn. Grovt 40 korns papper tyckte jag funkade bra. Avsikten var inte att få allt precis slätt och jämnt utan ta bort den färg som lossnar och jämna ut kanterna lite inför spackling.

Först tänkte jag göra en ”quick&dirty” fix men till slut drog jag loss både taklucka, fönster och alla elsladdar som var i vägen, helt enkelt för att komma åt bättre. Och eftersom fönstren togs loss så beställdes även ny fönsterlist eftersom nästan alla fönster läckte.

Sen var det dags att spackla. På babordssidan provade jag lite olika varianter men beslöt sedan att satsa på West System epoxy blandat med 410 Microlight som blir ett väldigt behaglit spackel att sprida ut och det går lätt att slipa ner. Spacklade tre gånger med slipning emellan. Det blev absolut inte perfekt men tillräckligt bra.

Sedan var det dags för primer, använde Hempel Primer Undercoat och målade två lager, redan så mycket finare!

Efter första lagret med primer

Nästa dag var det dags för den riktiga färgen, här blev det Hempel Brilliant Gloss Topcoat med färgen off-white. Orsaken till den färgen var helt enkelt att det råkade finnas färdigt två fulla burkar av det i båten så vi passade på att använda den. En burk (0,75l) räckte precis till två lager, tanken är att måla yttre sidan av doghouse när det blir lite varmare ute. Får se om det blir för mycket glans…

En liten medhjälpare
Efter två lager är det färdigt målat

Att installera fönstren tillbaka med ny tätning var som väntat en hel del arbete men med hjälp av såpa, teskedar och en metallbygel som lite klämdes i ändan för att passa in i springan gick installeringen av spränglisten till slut ganska smärtfritt.

Bygel och teskedar användes som redskap för spränglistinstallation

*Uppdatering 16.8.2019* En bild när tak och el är tillbaka på plats.

Akterruffens vägg

Inlägget gjort

Akterruffen hade en alldeles bar plywood skiva som vi tyckte kunde piffas upp lite så den målades vit, mycket fräschare! Kunde ha använt en mer täckande färg eller måla ett lager till men det var lite ont om utrymme och tid.

Slutresultatet. Väldigt trång att få ut och in skivan i akterruffen!

Batterilåda

Inlägget gjort

Lådan som båtens batterier låg i var väldigt murken och gick i bitar då den plockades ut så det blev att bygga ett nytt med hjälp av lite restplankor och vit målfärg. Undertill kom ännu två plankor formade enligt skrovets form som gör att lådan ligger rak.

Installerad i båten med batterierna fastspända

Badbrygga

Inlägget gjort

Den gamla badbryggan var ganska murken och föll mer eller mindre i bitar när vi tog loss den.

Den gamla badbryggan och virket (allt för mycket) till den nya

Bestämde oss att bygga en ny av färdig rillad, tryckimpregnerad brunt terassbräde.

Det var oväntat svårt att få till de kurviga bitarna eftersom ställningen inte heller är helt symmetrisk men till slut blev det någorlunda med hjälp av en paff/plastskiva som användes som modell. Man ser att den är hemgjord men det är väl okej. Brädorna skruvades fast från undre sidan med syrefasta (A4) skruvar.