Tygen på båtdynorna var ganska söndrigt och vissa madrasser luktade unket så när vi såg att Ikea hade erbjudande på skumgummimadrasser (34,99€/st) köpte vi 5 st nya och skar ut nya enligt modell från de gamla. Sedan beställde vi 15m tyg från Tyskland och sydde nya överdrag av det.
Brödkniv funkade bra att skära medLite fuktskador på de gamla madrasserna…Provbitar av olika tygalternativ, också en bit av vitt mörkläggningsgardintygGott tips från http://albinpride.blogg.se att använda målartejp som sömnsmånLillebror hjälper till att sy sin egen madrassFärdiga, fräscha madrasser
Den originala väggklädseln hade börjat falla längs hela väggen och var ganska äcklig. Värmaren var installerad i WC:n så att man inte riktigt rymdes in så bra som man kunde ha gjort. Vår tanke var att putsa väggen och flytta värmaren till styrhytten.
Gammal vägklädsel rivs nerLimresterna putsade med hjälp av värmeblåsare och skrapa
Vi valde också att ta bort de två skrovgenomföringarna i toaletten eftersom vi endast använder Portta Potti pga den närmaste tömningsstationen ligger flera timmar ifrån hemmahamnen. Samtidigt vill vi öka på golvutrymmet eftersom Porta Pottin är ganska stor så vi valde att höja golvet en aning. I utrymmet som bildas under det nya golvet kan man lagra toans kemikalier, motorolja osv.
Det var svårt att få loss de gamla ventilerna och genomförningarna men lite våld (järnsåg och vinkelslip) hjälpteSkar snittar på yttre sidan av genomförningarna med vinkelslip för att få loss demGenomförningarna lossSlipat runtFörsta lagren glasfiber på plats på yttre sidanHär får epoxyn härda med hjälp av lampa och värmeblåsareEfter ganska många lager glasfiber (kanske 8 på var sida?) spacklades ytan med mikroglasballonger. Vet inte om det var nödvändigt men gjordes i varje fall.Till slut på med ren epoxy och sedan bottenfärg på detSkrovgenomförningarna borttagna, vägg och golv målat, stöd för nya golvet byggt (en hel del stuvutrymme där) och en skiva placerad på väggen för att täcka de stora fyra hålenNytt golv lackat och klart. Det går att lyfta hela golvet för att komma åt under
Någon liten hylla behövs nog som förvaring, annors är det ganska så klart!
Det största och synligaste problemet med båten när vi fick den var väggarna och taken i doghouse där färgen hade börjat flagna väldigt mycket.
BabordStyrbordLite fukt har läckt in där elsladdarna till lyktorna går ut
Började med att skrapa bort allt av den gamla färgen som lossnade. Efter det en hel massa slipande, här rekommenderar jag en slipmaskin av modellen ”Mouse” eller liknande, den kommer bra åt i alla rundade hörn. Grovt 40 korns papper tyckte jag funkade bra. Avsikten var inte att få allt precis slätt och jämnt utan ta bort den färg som lossnar och jämna ut kanterna lite inför spackling.
Först tänkte jag göra en ”quick&dirty” fix men till slut drog jag loss både taklucka, fönster och alla elsladdar som var i vägen, helt enkelt för att komma åt bättre. Och eftersom fönstren togs loss så beställdes även ny fönsterlist eftersom nästan alla fönster läckte.
Sen var det dags att spackla. På babordssidan provade jag lite olika varianter men beslöt sedan att satsa på West System epoxy blandat med 410 Microlight som blir ett väldigt behaglit spackel att sprida ut och det går lätt att slipa ner. Spacklade tre gånger med slipning emellan. Det blev absolut inte perfekt men tillräckligt bra.
Sedan var det dags för primer, använde Hempel Primer Undercoat och målade två lager, redan så mycket finare!
Efter första lagret med primer
Nästa dag var det dags för den riktiga färgen, här blev det Hempel Brilliant Gloss Topcoat med färgen off-white. Orsaken till den färgen var helt enkelt att det råkade finnas färdigt två fulla burkar av det i båten så vi passade på att använda den. En burk (0,75l) räckte precis till två lager, tanken är att måla yttre sidan av doghouse när det blir lite varmare ute. Får se om det blir för mycket glans…
En liten medhjälpareEfter två lager är det färdigt målat
Att installera fönstren tillbaka med ny tätning var som väntat en hel del arbete men med hjälp av såpa, teskedar och en metallbygel som lite klämdes i ändan för att passa in i springan gick installeringen av spränglisten till slut ganska smärtfritt.
Bygel och teskedar användes som redskap för spränglistinstallation
*Uppdatering 16.8.2019* En bild när tak och el är tillbaka på plats.
Akterruffen hade en alldeles bar plywood skiva som vi tyckte kunde piffas upp lite så den målades vit, mycket fräschare! Kunde ha använt en mer täckande färg eller måla ett lager till men det var lite ont om utrymme och tid.
Slutresultatet. Väldigt trång att få ut och in skivan i akterruffen!
Lådan som båtens batterier låg i var väldigt murken och gick i bitar då den plockades ut så det blev att bygga ett nytt med hjälp av lite restplankor och vit målfärg. Undertill kom ännu två plankor formade enligt skrovets form som gör att lådan ligger rak.